מבוא לשיקויים
שלום לכם, תלמידים יקרים! אציג את עצמי לטובת אלו מכם שלא למדו איתי בשנת הלימודים הקודמת: שמי רובין, ואני אהיה הפרופסור שלכם לשיקויים בשנה זו. אני מאחל לכולנו הצלחה והנאה!
שיעור ראשון זה יהווה הקדמה לשיעורים הבאים בהמשך השנה: נפתח במגוון הרחב של השיקויים ובשיטות המיון שלהם, ונלמד מה הם הכללים הבסיסיים של רקיחת השיקויים.
מיון שיקויים
במהלך ההיסטוריה של קהילת הקוסמים גדל מספר השיקויים בצורה משמעותית: בעבר היו כמה שיקויים בודדים בעלי השפעה דומה, ואילו היום קיים מגוון עצום של שיקויים. מגוון עצום זה של שיקויים נועד למגוון רחב אפילו יותר של מטרות (משיקויים חקלאיים עד לשיקויי מרפא, משיקויי מגננה עד לשיקויי מתקפה), ומכיל שיקויים בצבעים שונים, במרקמים שונים, בצפיפויות שונות, ברמות סמיכות שונות, בעלי אופן הכנה ומשך הכנה שונה ובעלי תקופת השפעה שונה. ישנם גם שיקויים המכילים מצרכים שונים, שיקויים בעלי עוצמת תגובה, בעלי פעילות שונה ועוד ועוד.
בשל המגוון הרחב של השיקויים החליטו הרוקחים הקדמונים ליצור שיטת מיון מיוחדת ויעילה לשיקויים, אותה המציא הפרופסור הנורווגי למדעי השיקויים דניאל קליינשמיט. האגדה מספרת שקליינשמיט החל להוציא לפועל את שיטת מיון השיקויים לאחר שכמעט התבלבל בין שיקוי המוות החי לבין שיקוי הנועד לשימור עור דרקון לח, שני שיקויים הדומים זה לזה מאוד מבחינה חיצונית.
על פי עיקרון שיטת המיון ימוינו השיקויים לקבוצות שונות, כאשר כל קבוצה מחולקת גם היא לכמה תת-קבוצות. ככל שמתקדמים כלפי מטה, כך יהיו השיקויים שבתוך כל תת-קבוצה דומים יותר אחד לשני.
המיון הבסיסי ביותר נעשה בהתאם למטרת השיקוי: נהוג לחלק את עולם השיקויים ל-7 קטגוריות שונות, על-פי מטרותיהם: שיקויי מגננה, שיקויי מתקפה, שיקויי מרפא, שיקויי מחשבה, שיקויי בית, שיקויים פיזיים ושיקויי חקלאות (ניתן לזכרם על פי רשי התיבות מממ"מ בפ"ח). בהמשך, הקטגוריות מתחלקות למחלקות, שמתחלקות לסדרות, שמתחלקות לכיתות, וכן הלאה. משפחה, סוג, ולבסוף - שיקוי. הנה מספר דוגמאות:
ייתכן ששמתם לב לכך שבעוד שהסדרות מסתיימות בסיומת 'אים', הכיתות מסתיימות דווקא בסיומת 'יים', והמשפחות בכלל קרויות על שמם של בני אדם. בספר הלימוד תוכלו לקרוא עוד על השם שניתן לכל קבוצה.
שלבי רקיחת השיקוי
מגוון השיקויים העצום מקשה על החוקרים ליצור כללים משותפים המתאימים לכל השיקויים. עם זאת, כיום נהוג להכיר בתבנית מסוימת אשר מרבית השיקויים מתאימים אליה ברמה כזו או אחרת. תבנית זו מכונה בשם "תבנית מדריד", כיוון שהוצגה לקהל הרחב בכנס ה-74 של אגודת הרוקחים העולמית, שהתקיים במדריד. לתבנית מדריד שלושה שלבים (כלומר - לשיקוי הממוצע שלושה שלבים):
-
שלב הבסיס - זהו השלב הראשוני של רקיחת השיקוי. שלב זה זהה כמעט בכל השיקויים הקיימים. בשלב זה נהוג להוסיף אוזני גרביל דחוסות ועלי בזיליקום כבושים אל תוך הקדרה, בתוספת נוזל כל שהוא. מעטים השיקויים שאינם מכילים את המרכיבים הללו, המתווספים להם כבר מיד בתחילת הרקיחה. בשל כך, העיסה הנוצרת מאוזני הגרביל, עלי הבזיליקום הכבושים ותוספת הנוזל מכונה "בסיסה". הבסיסה היא שמעניקה לשיקוי את יכולות הקסם שלו, ולכן היא נכללת כמעט בכל שיקוי.
-
שלב הייחוד - זהו השלב השני ברקיחת השיקוי. בשלב זה, נוסיף לשיקוי את המרכיב\ים המייחד\ים אותו. למשל; בשיקוי התכווצות נוסיף חומצת דגים, שהיא בעלת יכולות כיווץ, ובשיקויי מרפא נוסיף דמעות עוף חול או עיני נחשים, שהם בעלי יכולות ריפוי.
-
שלב השיפור - זהו השלב השלישי והאחרון ברקיחת השיקוי. בשלב זה, נוסיף לשיקוי את המרכיב\ים אשר יעניקו לו צבע, מרקם, טעם וצורה רצויים. למשל, נזלת קרנפים תעניק לשיקוי צבע אדמדם, עלי כותרת של נשכנית הקיץ יהפכו את מרקמו של השיקוי לחלקלק ושיערות גירית יחריפו את טעמו. רבים חושבים שניתן לדלג על שלב זה, או לבצעו בחופזה; זוהי טעות חמורה, כיוון שהשיקוי נוצר מכלל המרכיבים שלו, ולכל מרכיב יש יותר מהשפעה אחת.
עליו של פרח 'נשכנית הקיץ', אשר יהפכו את מרקמו של השיקוי לחלקלק
תוכלו לדמות את תבנית מדריד לעוגת קצפת; השלב הבסיסי, או הקלתית של העוגה, הוא שגורם לעוגה להיות עוגה, כפי שהבסיסה הופכת את השיקוי לשיקוי - ובלעדיה, העוגה הייתה סתם ערימה של קצפת. השלב השני הוא שמעניק לעוגה את ייחודיותה - כלומר, זוהי עוגת קצפת, ולא עוגת גבינה או שוקולד. כך גם המרכיבים הייחודיים מייחדים את השיקוי משיקויים אחרים. לבסוף, ניתן לקשט את העוגה כדי ליפות אותה בדובדבן או לדייק את טעמה בפצפוצי שוקולד. כך גם השלב האחרון שברקיחת השיקויים. יחד עם זאת, בניגוד לעוגה – שניתן להכינה גם לא לפי ההוראות, רקיחת השיקוי היא מלאכה מדויקת ומדוקדקת.
שיעורי בית
1. מיינו את השיקויים הבאים (על פי קטגוריה, מחלקה, סדרה, כיתה, משפחה וסוג) באופן הגיוני, בהתאם להוראות הכתובות בספר: שיקוי המוות החי, שיקוי לריפוי צינון ושיקוי להצהבת פרחי אבוקדו (9 נקודות בית).
2. מהם שלושת השלבים של תבנית מדריד? פרטו (6 נקודות בית).
3. קראו בספר והביעו את עמדתכם: האם השימוש בעכברי מעבדה הוא לגיטימי? (5 נקודות בית).