האתר והפורומים  ·   מדיה  ·   הספרים  ·   הדמויות  ·   הסרטים  ·   השחקנים  ·   שונות

ברוך הבא, אורח ( התחבר | הירשם )

0 חרמשים
פורומיםפאנפיקיםHPlanetהאנציקלופדיהמערכת הדו-קרבהוגסמיד
מממנים

HPortal מאחל חג פסח שמח וכשר!

 
הגב לנושא זה פרסם נושא חדש פרסם סקר

 אמצעי עיצוב ספרותיים
פורסם ב: Apr 22 2016, 09:54 AM
צטט הודעה




בלי גסויות.
************

פרטי משתמש
קבוצה: מסדר מרלין
הודעות: 39747
חרמשים: 7349
מגדר:female
משתמש מספר: 51632
חפצי המשתמש: צפה
תאריך הצטרפות: 27.02.2015


אמצעי עיצוב ספרותיים

אתם בטח שואלים את עצמכם - "מה היא רוצה מאיתנו, זאת? אין לנו בגרות בספרות ואנחנו גם לא ממש מתכננים אחת בקרוב... למה אנחנו צריכים אמצעי עיצוב ספרותיים?" אז הי, תעצרו את זה פה. אתם צריכים.
כשאתם כותבים שיר או סיפור או קטע אתם משתמשים הרבה פעמים באמצעי עיצוב ספרותיים שמשדרגים לכם את הקטע פלאים - אז בואו נעשה איתם היכרות מקרוב.

מטאפורה
הגדרה: העברה מתחום אחד לתחום אחר.
הסבר מתוך ויקיפדיה: מטפורה היא אמצעי לשוני שנעשה בו שימוש על מנת להאיר מושג אחד בתכונותיו של מושג אחר. מקור המונח בהלחם המילה היוונית Meta שפירושה העברה או שינוי עם המילה pherein שפירושה לסחוב או לשאת. פירוש המשפט "X הוא מטפורה ל-Y" הוא ש-Y מתואר על ידי תכונותיו של X. במינוח המקובל לתיאור היחסים בין שני האיברים, X נקרא "תחום המקור" ו-Y נקרא "תחום היעד".
כל מטפורה מבוססת על אנלוגיה, קשר של דמיון, בין שדה סמנטי אחד לאחר. עם זאת, בניגוד לדימוי, אין במרבית המטפורות מילת השוואה ("כמו", "כ", "דומה ל" וכו'), ולרוב לא מצוינת אף התכונה המשותפת לשני השדות הסמנטיים.
דוגמא: הבטתי בו במבט רצחני
מבט - תחום היעד, רצח - תחום המקור. הרצח (רצחני) מתאר את המבט.

האנשה
הגדרה: מתן תכונות אנושיות למי שאינו אדם.
הסבר מתוך ויקיפדיה: בדיבור ובכתיבה, האנשה יכולה לבוא לידי ביטוי באמצעים שונים: באמצעות דימוי, באמצעות מטאפורה ובאמצעות מטונימיה.
דוגמא: המלון מציע שלושה חדרים נאים
המלון קיבל תכונה של בני אדם, בעוד מלון לא יכול להציע.

אוקסימורון
הגדרה: צירוף מילים הסותרות אחת את השנייה.
הסבר מתוך ויקיפדיה: אוקסימורון (גם: ניב ניגודים, תרתי דסתרי) הוא מטבע לשוני המורכב מזוג מרכיבים הסותרים זה את זה, שצירופם יוצר משמעות חדשה מעבר להגיון - פרדוקס - וזאת על מנת להגביר את הרושם וההפתעה. המונח מקורו ביוונית, ופירושו: "חד" (oxy) ו"קהה" (moros). כיום, אנשים רבים משתמשים במונח אוקסימורון כדי לתאר ניגוד כלשהו, אפילו בלתי מודע או מובלע, אך המונח המקורי מיועד לתיאור ניגוד מכוון וברור כאמצעי רטורי ובכוונה תחילה.
דוגמא: בחוץ השתררה שתיקה רועמת
שתיקה ורועמת אלו שני הפכים שיוצרים יחד משמעות חדשה.

סינקדוכה
הגדרה: אפיון דמות על ידי פרט תיאורי המסמל או מעיד על מעמד חברתי/ כלכלי/ שיוך מגדרי.
הסבר מתוך ויקיפדיה: סִינֵקְדוֹכָה (מהשורשים היווניים סינ- [עם] + אק- [מחוץ] + דכסתאי [לקבל]; מילולית: לקבל ביחד, או לקבל בו-זמנית) היא אמצעי פיגורטיבי נפוץ בספרות ובשירה, וכן בלשון הדיבור הרגילה; הסינקדוכה קרובה באופיה למטונימיה.
הסינקדוכה משמשת לפעמים לאפיון דמות ספרותית באמצעות הדגשת אלמנט בולט אחד במראה שלה ("רגל-עץ", "אבו ארבע"), או ייחוס תכונות אופי לאברי גוף שונים ("עיניו החכמות", "אפו השתלטני").
דוגמא: חסרות ידיים עובדות
הידיים מיצגות את האנשים העובדים.

מטונימיה
הגדרה: החלפת מושג אחד במושג אחר המייצג או מסמל אותו, על סמך הקרבה שיש ביניהם במציאות.
הסבר מתוך ויקיפדיה: מֶטונימיה (Metonymy) היא אמצעי פיגורטיבי הממחיש מושג או גורם באמצעות החלפתו בגורם אחר הקרוב אליו בזמן או במקום. התוצאה היא ביטוי שאינו הגיוני כפשוטו, אך מובן בקלות בשל הסמיכות בין הגורמים.
דוגמא: הבית הלבן הודיע על סגירת...
מחליף המושג "הבית הלבן" (במשמעות הפשוטה: מבנה פיזי, שאינו יכול לדבר) את המושג "דוברו של הנשיא" (או "אנשים הנמצאים בסביבתו של הנשיא"), הקשור אליו בקשר של קרבה פיזית והגיונית.

סמל
הגדרה: פרט מוחשי בעל משמעות רעיונית או מייצג תכונה. המסומן אינו מפורש בשיר והקורא צריך להשלימו מתוך ההקשר.
הסבר מתוך ויקיפדיה: הספרות אשר משתמשת בשפה ככלי ליצירה מרבה להשתמש בסמלים. יצירות ספרותיות מוערכות לעתים בשל שימושן המיומן בסימבוליזם, כלומר, שימוש במילים, משפטים ומצבים על מנת לעורר רעיונות ורגשות מעבר לפירושן הפשוט; שימושים כאלו הם נושאי המחקר של סמיוטיקה ספרותית.
דוגמא: "השושנה" בשיר "כל שושנה"
הינו סמל לנפש האדם ולרוחו על פי זלדה.

דימוי
הגדרה: השוואה בין שני דברים בעלי תכונה משותפת תוך שימוש בכ' הדימוי.
הסבר מתוך ויקיפדיה: הדימוי מאופיין בדרך-כלל על ידי מילה או מילית המתארת הקבלה ("כ", "כמו" - למשל "צדיק כתמר יפרח") או השוואה ("מ", "יותר מ" - למשל "אני ירוקה מעשב"), אך לעתים מופיע בהשמטת מילים אלו כאשר הן מובנות מתוך התחביר, כך למשל בביטוי "יששכר - חמור גרם" (ספר בראשית).
הדימוי נבדל מהמטפורה בכך שהוא רק משווה או מדמה בין שני האלמנטים, אך אינו מאפשר מימוש של העברת המשמעות ביניהם. להמחשה: אם נאמר כי "דוד הוא ים" ניתן בשורה הבאה להמשיך ולומר ש"גליו של דוד מתנפצים אל חוף גופי". פעולה כזו לא תהיה אפשרית אם נשתמש בדימוי ונאמר "דוד הוא כמו ים". עם זאת, ישנם חוקרים המתנגדים לחלוקה זו, ורואים בדימוי סוג מסוים של מטפורה, המציינת במפורש שבין חלקיה יש קשר של דמיון.
דוגמא: אוזניי הסמיקו כתפוח אדמה מבושל
ההשוואה היא בין הסומק על פניה לבין תפוח אדמה מבושל, כשהתכונה המשותפת בניהם היא צבעם.

מוטיב
הגדרה: מילה / ביטוי / תיאור / תבנית החוזרים על עצמם בשיר ומביעים רעיון או מדגישים את החוויה הרגשית של הדובר בשיר.
הסבר מתוך ויקיפדיה: החזרה על המוטיב נועדה ללמד על חשיבות האלמנט החוזר, ונועדה לגרום לתחושה של מקצב ואחדות ביצירה. הופעתו החוזרת של המוטיב מראה שיש לאותו רעיון תפקיד מרכזי ביצירה - לעתים בנוגע למבנה היצירה ולעתים בתוכנה (אפיון הדמויות, הרעיונות או המסרים). למוטיב נודע גם תפקיד חשוב בהנעת העלילה, כיוון שעצם החזרה על תופעה כלשהי, יש בה יסוד ידוע וחדש גם יחד - שבהתלכדם, הם מובילים ומניעים את העלילה. לעתים מוטיב עשוי לכלול פרטים אשר יקדמו את העלילה ויעצימו את המתח.
סוג אחר של מוטיב הוא מוטיב משהה, אשר מתאפיין בפרטים המשהים את העלילה ועוצרים את התקדמותה, במטרה לגרום לקורא לתהות בנוגע להמשך העלילה ומגבירים את המתח ואת הציפייה להמשיך לקרוא על מנת להגיע לתשובות שמספק הסוף.
דוגמא: מוטיב הסעודה ב"סיפור פשוט" של ש"י עגנון, מוטיב אשר קושר בין חלקי היצירה ויוצר השוואה סמויה ביניהן. בכך המוטיב מעניק ליצירה משמעויות עמוקות.

תודה לאתר אביב בגרות בספרות ולאתר ויקיפדיה.


--------------------
בגן העדן של ילדות
אשר היה פורח,
הייתי חלק מהנוף
היום אני אורח.

---------
הארי פוטר - Hportal.co.il
Top
0 משתמשים צופים באשכול זה (0 אורחים ו 0 משתמשים אנונימיים)
0 משתמשים:

אפשרויות נושא
הגב לנושא זה פרסם נושא חדש פרסם סקר

 


מממנים


  ניקוד הבתים · תיעוד עריכת הנקודות · חדר הגביעים
גריפינדור הפלפאף רייבנקלו סלית'רין
גריפינדור הפלפאף רייבנקלו סלית
93 510 347 105


פורטל הארי פוטר הישראלי קיצורי דרך
מיוחדים: הארי פוטר | אודותינו | צור קשר | הפורומים | HPlanet - הסיור הווירטואלי | פאנפיקים | האנציקלופדיה
האנציקלופדיה: אלבוס דמבלדור | לונה לאבגוד | היער האסור | משרד הקסמים | חדר הנחיצות | גילדרוי לוקהרט | קווידיץ' | דראקו מאלפוי | אוכלי המוות | מצנפת המיון | סוורוס סנייפ | סדריק דיגורי | הוגסמיד | סמטת דיאגון | פוטרמור | הקרב על הוגוורטס

עוצב על-ידי Design by JBStyle
© כל הזכויות שמורות ל-All rights reserved to HPortal
2024 - 2007