התרופה הטובה ביותר
תלמידים, ברוכים השבים. השיעור שלנו היום מתמקד באחד הנושאים הכי חשובים שיש ללמוד עליהם, ובשיקויים שלצערי תשתמשו בהם הכי הרבה במהלך חייכם. ראיתי כמה נהנתם לרקוח שיקוי בעצמכם בשיעור הקודם, אז גם היום נעשה זאת, עם שיקוי משמעותי במיוחד!
שיקויי מרפא
כן, כן, שיקויי מרפא. הלב הרוחש של עולם הקוסמים. והרי מי לא שמע עליהם? מסובכים ככל שהם, כל אחד חלם וודאי לפחות פעם בחייו להמציא שיקוי מרפא מדהים שיציל את העולם - כמו גו הקטן למשל! אבל מתי נולדו שיקויי המרפא? כיצד הם בכלל פועלים?
ראשית, נבחן את ההגדרה של שיקויי מרפא. כשמם כן הם, אלו שיקויים שמרפאים מחלה מסוימת ו/או משפרים את מצבו הבריאותי של האדם (או היצור החי) שצורך אותה. אתם בטח מתארים לעצמכם שכל מה שיש לעשות זה להוסיף מרכיב כזה או אחר לקדרה ולערבב, והנה לכם שיקוי מרפא. אבל באותה צורה ששיקויי מרפא הם כה מיוחדים ושונים משיקויים אחרים, כך גם הדרך בה הם עובדים. שילוב המרכיבים והאופן המדויק בו מכינים את השיקוי הם אלו שקובעים אם השיקוי יעבוד כמו שצריך. אז איך בעצם עובדים השיקויים האלו?
שיקויי מרפא עשויים מחומר המתנגש באופן כימיקלי עם הרכב המחלה המתפשטת בגוף. בשונה מחיסונים של מוגלגים, שמטרתם להרגיל את מערכת החיסון למחלה כדי שתוכל להילחם בה, מרכיבי השיקוי עושים זאת בעצמם. למעשה, לרקוח שיקוי מרפא זה כמו לרקוח מערכת חיסונית מותאמת אישית; היא נלחמת רק במחלה מסוימת, אבל היא תמיד פועלת באופן מושלם אם נרקחת נכון.
אחד החסרונות של שיקויי המרפא הוא השפעתם החזקה. רוב השיקויים עלולים לגרום לשינוי משמעותי, בין אם טוב ובין אם לא, בגופנו. הרי בסופו של דבר אנחנו מכניסים נוזלים מעורבבים בחומרים טבעיים שמשנים הרכבים בגוף! הם כמו ברד קר מאד. ברד רגיל יהיה קר, אבל לרוב לא יגרום לקיפאון מוח ואתם תהנו ממנו מאוד. לעומת זאת, ברד קר מאד אמנם יהיה טעים יותר, אך יש יותר סיכוי שיגרום לכם לקיפאון מוחי.
שיקויי מרפא, עם כמה שהם חשובים והכרחיים בעולמנו, יכולים להיות יותר מסוכנים מיעילים. לכן קיים חוק הקובע שהמצאת שיקוי מרפא חדש דורשת לפחות שנה (למעט מקרי מגפות) שבה השיקוי עובר מבחנים שונים כדי לבדוק את יעילותו ואת השפעתו על הגוף.
כיוון ששיקויי המרפא כה נפוצים, חשוב לדעת כמה הם עלולים להיות רעילים במקרה של טעויות. אני אפילו לא מדברת איתכם על טעויות משמעותיות כמו בלבול בין מרכיבים, אלא על הדברים הכי קטנים שאפשר לטעות בהם. אם הקדרה, למשל, לא מונחת באופן שבו תספוג הכי טוב את החום, זה יכול להזיק. אם בטעות קיצצתם פרוסה נוספת מיותרת של שורש ערבה בוכיה, או אפילו שפכתם בטעות מיליגרם אחד יותר של שתן חזירים, זה גם עלול להביא לאסון.
אבל אין ממש סיבה להילחץ, כי כל הדברים שהזכרתי הם באופן תיאורטי. טעויות קטנות אכן עלולות להוביל לנזק ולהורדת ביעילות השיקוי, אבל בדרך כלל זה לא קורה. מדוע? כי טעויות אלו מתבצעות לרוב על ידי רוקחי שיקויים חדשים ולא מנוסים. זאת הסיבה שעד השיעור הזה לא למדנו איך לרקוח שיקויי מרפא. אבל עכשיו, אחרי שראיתי את הכישורים שלכם, אני בטוחה שאתם מודעים לצורך שיש לדאוג לתשומת לב ולדיוק בזמן שאתם מכינים שיקויים, ושלא תעשו טעויות כאלו.
היום נרקח את שיקוי המרפא הראשון שלכם. כיוון שזו פעם ראשונה שאתם מתמודדים עם רקיחת שיקוי כזה, נתחיל עם שיקוי יחסית פשוט – שיקוי השיקומון. מטרתו של השיקוי היא לטפל בהצטננויות ותסמינים נוספים שמתלווים להתקררות. למזלנו, או לא למזלנו, אנחנו בחורף, והאפים האדומים שנמצאים בכיתה הזו אומרים לי שנוכל לבדוק את השיקוי על עצמנו! אז קדימה, תוציאו את ערכת השיקויים שלכם ובואו נצא לדרך.
ציוד ומרכיבים
● כף בינונית
● קדרת ברזל
● עלי ומכתש
● חתיכה מקרן של דו־קרן
● שורש של דודא
● 3 ענפי תימין אנגלי
● 5 טיפות דם סלמנדרה
● 4 זרעי אש
אופן ההכנה
1) מלאו חצי מקדרת הברזל במים והרתיחו על אש בינונית.
2) הניחו את הקרן של דו־קרן במכתש ורסקו אותה לאבקה בעזרת העלי.
3) הוסיפו כ-2 קמצוצים מאבקת הקרן לקדרה.
4) קצצו את שורש הדודא והוסיפו לקדרה. בחשו למשך 4 דקות במהירות של 25 סיבובים לדקה – זוהי המהירות איתה נעבוד לאורך כל רקיחת השיקוי.
5) הפרידו את עלי התימין מהענפים, והוסיפו אותם לקדרה.
6) הגבירו את האש למקסימום למשך 30 שניות.
7) החזירו לאש בינונית ובחשו 4 פעמים עם כיוון השעון.
8) הוסיפו את טיפות דם הסלמנדרה לקדרה ובחשו 7 פעמים נגד כיוון השעון.
9) הוסיפו את זרעי האש בהדרגה. חכו כ-4 שניות בין כל הוספה כדי להימנע מחימום יתר.
10) בחשו פעם אחרונה למשך דקה. השיקוי אמור להיות בצבע אדום, כמו השיקוי שלי, ובמרקם נוזלי ומעט סמיך.
11) לסיום, הניפו את שרביטכם כדי לייצב את השיקוי.

הצלחתם, כל הכבוד! המצוננים שבינינו מוזמנים לקחת את השיקוי, רק שימו לב שאחת מתופעות הלוואי שלו היא להעלות עשן מהאוזניים למשך כמה שעות, אז אין סיבה להיבהל.
שיקויי מרפא פנימיים
בזמן המועט שנשאר לנו, אסביר לכם בקצרה על סוג נוסף של שיקויי מרפא, ואלו שיקויי המרפא הפנימיים.
ובכן, שיקויי מרפא פנימיים אינם נושא קל בכלל. למעשה, הוא הנושא הכי רגיש בקרב רוקחי השיקויים. תפקיד שיקויי המרפא הפנימיים, בשונה משיקויי מרפא רגילים אשר מטפלים במחלות ונזקים פיזיים, הוא לרפא תפקודים לקויים של המוח מבחינה פסיכולוגית, ביולוגית או התפתחותית. לרוב אלו הצורכים שיקויי מרפא פנימיים סובלים מהשפעת התפקוד הלקוי בחיי היום יום שלהם שגורמת להם למצוקה נפשית.
לצערי, השיעור עומד להסתיים, וכדי שאוכל להספיק לתת לכם שיעורי בית, אבקש שתקראו את הפרק המתאים בספר הלימוד. הפרק מפרט יותר בהרחבה על שיקויי המרפא הפנימיים ועל המחלוקת שאלו הציבו בפני רוקחי השיקויים. תודה על ההקשבה שלכם, נתראה בשיעור הבא!
שיעורי בית:
קראו את הפרק השלישי בספר הלימוד.
1) איך שונה שיקוי מרפא משיקויים אחרים באופן בו הוא פועל? (25 נקודות בית)
2) המציאו שיקוי שמתאים לאחת מקבוצות שיקויי המרפא והרחיבו עליו באמצעות הקריטריונים המפורטים בספר (שם השיקוי, אופן הצריכה, מאפיינים, השפעות ואזהרות). (35 נקודות בית)
3) הסבירו במילים שלכם את המחלוקת אודות שיקויי מרפא פנימיים. (35 נקודות בית)