האתר והפורומים  ·   מדיה  ·   הספרים  ·   הדמויות  ·   הסרטים  ·   השחקנים  ·   שונות

ברוך הבא, אורח ( התחבר | הירשם )

0 חרמשים
פורומיםפאנפיקיםHPlanetהאנציקלופדיהמערכת הדו-קרבהוגסמיד

מממנים


CSS Overriding Default Text Selection Color
מצנפת המיון
ברוך הבא Guest המערכת זיהתה אותך כלא ממויין, תוכל להתמיין כאן
 

פאנפיקים אחרונים
שם הפאנפיק: מאושר
עודכן ב: אתמול ב-1:07

שם הפאנפיק: איילין פרינס מס. 2
עודכן ב: 25.09.2025

שם הפאנפיק: שומרי הגלקסיה 3 בגרסה שלא שוברת את הלב
עודכן ב: 21.09.2025

שם הפאנפיק: הארי פוטר בן ארבע אצל הדרסלים
עודכן ב: 21.09.2025

שם הפאנפיק: ווטסאפ של רעים
עודכן ב: 20.09.2025

 

מה חדש?
בעקבות ביצוע שיפורים בשרת, תיתכן בעיה בצפייה בחלק מהתמונות באתר. הבעיה צפויה להיפתר בימים הקרובים
 

ימי הביניים
שיעור שני
שלום לכם, תלמידים! התיישבו במקומותיכם ופתחו את הספרים שלכם, כי היום אנחנו הולכים ללמוד על נושא מעניין במיוחד - ימי הביניים.
ימי הביניים הייתה תקופה של כאלף שנים, בין שנת 500 לספירה ועד שנת 1500 לספירה. זו הייתה תקופה בה הדת שלטה בעולם המוגלגי, התרחשה חלוקה ברורה למעמדות והיה למוגלגים ידע מצומצם ביחס לידע שיש להם היום. הדבר הזה השפיע גם על חיי הקהילה הקסומה, שבאותה תקופה חיה ללא מערכת הנהגה מסודרת. הקוסמים חיו בכל מקום בעולם, חלקם מעורבבים עם המוגלגים וחלקם בחרו קצת להתרחק. די בצדק - אבל לזה נגיע מאוחר יותר.

התרבות הקסומה בימי הביניים
בתקופת ימי הביניים, כמו שאמרתי, לא הייתה מערכת מסודרת של הקוסמים והמכשפות - לא היה שלטון קסום (כמו משרד הקסמים של היום), ערי קוסמים בקושי היו ובתי ספר רק החלו להיפתח. הוגוורטס האהוב שלנו, למשל, נוסד רק בסביבות שנת 990 לספירה - אחרי שכחצי מימי הביניים כבר חלפו. רוב הידע הקסום עבר מדור לדור במשפחות טהורות הדם או אצל בני תערובת (במידה והקוסם שבמשפחה חשף את היותו קוסם, מה שלא תמיד קרה), ואילו ילדי המוגלגים לרוב פשוט לא ידעו על הקסם שקיים בתוכם. כשכן ידעו זה היה בגלל התפרצויות קסם לא רצוניות, שהם דאגו להסתיר או לנסות לתרץ בעזרת המושגים שהם הכירו.
עם הזמן החלו להיווצר מעין קהילות קטנות של קוסמים באיזורים שונים בעולם. הם היו נפגשים מפעם לפעם במקומות מוסתרים מעיני הסביבה, שם הם נתנו לקסם שלהם להתבטא בחופשיות, להתפתח ולצמוח. הקהילות החלו לפתח עם הזמן אופן התנהגות משלהן, מאכלים למיניהם שהתאימו את עצמם לאיזור (כמו וויסקי אש, שהיה נפוץ באיזור צפון סקוטלנד), מנהגים - ממש תרבות שלמה. דבר זה איפשר לקוסמים ולמכשפות לשמור על זהותם הקסומה ולהמשיך לפתח את הקסם שבהם, מבלי להיות חשופים לסכנות מצד המוגלגים - ובהחלט היו סכנות כאלה.

ציד המכשפות
בתקופת ימי הביניים, המוגלגים התחילו להאמין יותר ויותר בדברים שנחשבים מבחינתם ל"על טבעיים", וקסם בפרט. שמועות ואגדות על קיומם של קוסמים, מכשפות ויצורים קסומים אחרים נפוצו בכל רחבי אירופה, ולא היה מוגל אחד שלא שמע על קסם. אך אגדותיהם של המוגלגים הציגו את הקוסמים ושאר היצורים הקסומים כמעט תמיד כיצורים מרושעים, שליחי השטן, שרק גורמים לדברים רעים לקרות. דבר זה גרם לכך שקוסמים רבים, ומכשפות בפרט, נרדפו על ידי המוגלגים, שהיו שורפים נשים שנחשדו כמכשפות.
התיאור המוגלגי לאדם בעל יכולות קסם היה די רחוק מהאמת - הם תיארו קוסמים כנשים (כמעט ולא היו גברים קוסמים, לדעתם) מכוערות, עם שיער שחור ואף ארוך ומעוקל, כאשר לחלקן גם היו פנים ירוקות. לכולן היה חתול שחור, הן לבשו בגדים שחורים ומצנפת שחורה, והן נעו ממקום למקום בעזרת מטאטא. הדימוי הזה התבסס על דמות של מכשפה (או כמה מכשפות) אמיתית, ככל הנראה, אבל עד היום לא ידוע מי בדיוק המכשפה שעומדת במרכז האגדות המוגלגיות. ישנן כמה מכשפות שחשודות כמקור האגדה, אבל קיים ויכוח בין ההיסטוריונים הקסומים על מי מהן היא באמת המקור, ויכוח שממשיך גם היום.



המראה של מכשפה בימי הביניים, לפי אגדות המוגלגים.

ציד המכשפות נשמע די נורא, אבל למעשה, הוא לא היה נורא בכלל. במקרים הנדירים שבהם המוגלגים באמת הצליחו לתפוס מכשפה או קוסם אמיתיים שידעו על היותם קוסמים (ולא היו בני מוגלגים שלא הכירו את העולם הקסום), אותו קוסם היה מפעיל כישוף קירור להבות פשוט על האש, ובמקום להישרף בחיים הוא היה מרגיש תחושת דגדוג נעימה. המוגלגים היו חושבים שהם הרגו אותו, וכשהם הלכו - הקוסם היה פשוט קם ממקומו, ועובר לגור במקום אחר. המוגלגים פחדו לגעת בחפצים של הקוסמים, אז הם לא בזזו ממנו כלום - והוא יכל פשוט לארוז הכל וללכת באין מפריע. למעשה, היו קוסמים שאהבו זאת כל כך, עד שהרשו לעצמם להיתפס בכוונה. מכשפה בשם וונדלין המופרעת, למשל, גרמה לעצמה להיתפס לא פחות מארבעים ושבע פעמים.
ציד המכשפות פגע בדבר אחד בלבד אצל הקוסמים - שלוות חייהם. כפי שהסברתי, הקוסמים שנתפסו נאלצו לעזוב את ביתם ולהתחיל את חייהם מחדש, כדי שהמוגלגים שידעו על היותם קוסמים יעזבו אותם בשקט. דבר זה השפיע גם על משפחתם - אם כל משפחתו של קוסם גרה איתו בכפר, הם נאלצו לעזוב גם כן, מחשש שירדפו גם אותם.
דבר זה גרם למספר ענק של הפגנות מחאה כנגד המוגלגים וכנגד הקוסמים המפורסמים באותה תקופה, שלא עשו כלום במאבק כנגד ציד המכשפות ולא השתמשו בכוחם ובהשפעתם כדי לאפשר לקוסמים הפשוטים לחיות בשלווה. שיאן היה בעצרת ענק בשם "עצרת ימי הביניים הקסומה" שהתרחשה בשנת 1431, ובה קוסמים מכל רחבי אירופה התאחדו כדי למצוא פתרון לרדיפתם. העצרת נמשכה שבוע, ובה נאמו קוסמים ומכשפות רבים, הועברו קורסים בלחשי מגננה וזיכרון ונוצרו קשרים בין קהילות קסומות שונות באירופה.
לאחר העצרת, מספר המכשפות והקוסמים שנתפסו ירד, וציד המכשפות החל בהדרגה להישכח באירופה. דבר זה תרם, בין היתר, לסיומם של ימי הביניים.

שיעורי בית
1) מדוע התפתחו קהילות קוסמים מוסתרות בתקופת ימי הביניים? (40 נקודות בית)
2) תארו כיצד קוסמים ומכשפות היו ניצלים מציד המכשפות. (40 נקודות בית)
3) קראו בספר על מרלין ומורגן לה פיי. בחרו אחד מהם, ותארו כיצד דמותו השפיעה על ציד המכשפות. (35 נקודות בית)
4) כיצד הצליחה עצרת ימי הביניים הקסומה להפחית את נזקי ציד המכשפות? היעזרו בספר. (40 נקודות בית)




  ניקוד הבתים · תיעוד עריכת הנקודות · חדר הגביעים
גריפינדור הפלפאף רייבנקלו סלית'רין
גריפינדור הפלפאף רייבנקלו סלית
1000162 677112 1000205 1000010


פורטל הארי פוטר הישראלי קיצורי דרך
מיוחדים: הארי פוטר | אודותינו | צור קשר | הפורומים | HPlanet - הסיור הווירטואלי | פאנפיקים | האנציקלופדיה
האנציקלופדיה: אלבוס דמבלדור | לונה לאבגוד | היער האסור | משרד הקסמים | חדר הנחיצות | גילדרוי לוקהרט | קווידיץ' | דראקו מאלפוי | אוכלי המוות | מצנפת המיון | סוורוס סנייפ | סדריק דיגורי | הוגסמיד | סמטת דיאגון | פוטרמור | הקרב על הוגוורטס

עוצב על-ידי Design by JBStyle
© כל הזכויות שמורות ל-All rights reserved to HPortal
2007-2025