![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
פורסם ב: Feb 14 2013, 18:06 PM
|
||
![]() Design Your Universe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
אנטוני גאודי Antoni Gaudí i Cornet ![]() אנטוני גאודי היה, ללא כל ספק, אחד מגאוני האומנים במאה ה-19. אהבתו ותחום התמחותו היו באדריכלות, בה השקיע את חייו. היום, כמו גם בתקופתו, נחשב סגנונו ליוצא דופן, ובקלות ניתן לזהות אילו בניינים היו פרי יצירתו. בעבר לעיתים הייחודיות רדפה אותו - כיום, בדומה לאמנים רבים אחרים, נחשב לגאון. ובצדק. אם ביקרתם אי-פעם בברצלונה, אתפלא אם לא זכיתם לראות, להכנס, או לפחות לשמוע על פארק גואל, סגרדה פמיליה, קאסה מילה ועוד. על כל אלה אפרט בהמשך. תאריך לידה: 25/6/1852 מוצא: ראוס, קטלניה, ספרד מוות: 10/6/1926, בברצלונה (קטלניה, ספרד) חייו: גאודי חי בתקופה שבה היה נהוג להעביר את המקצוע מאב לבן. אביו של גאודי היה אמן כלי נחושת, וכתוצאה מכך למד גאודי כיצד לרתך. למרות רכישת הידע, יש להודות שכשרונו בתחום לא היה רב, וליבו חפץ בעיסוק שונה. לכן עזב גאודי את ביתו ואת אהובת ליבו לטובת בית ספר לאדריכלות בברצלונה. (מי שמסוקרן לגבי השניים - המשך בעובדות) בתחילת דרכו היה מושפע גאודי בעיקר מסגנון האדריכלות הגותית, דבר שבהחלט ניכר ביצירותיו. בהמשך הושפע מאדריכל צרפתי, שהיה ממציאי הסגנון הנאו-גותי. במהרה פיתח גאודי סגנון ייחודי ומקורי משל עצמו. בזכות סגנונו החדשני נחקק שמו בהיסטוריית האומנות. בכל אופן, המקוריות בסגנונו הייחודי אופיינה בדוגמאות המורכבות, הצבעוניות, התכנון הקפדני (והגאוני. סלחו לי, אני סוגדת לו), הצורות הנועזות והרעיונות שמאחוריהן. יצירותיו העיקריות (והאחרונות): גאודי היה ידוע, ועדיין ידוע, באהבתו הרבה לטבע. חלק ניכר מהשראתו נשאבה ממרכיבי הטבע השונים, אותם דאג להכניס למבניו - בין אם בצבע, בצורה או בקישוטים. קאסה באליו: ![]() ♦ הוכרז ע"י ארגון אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) כאתר מורשת עולמי (לפי ויקיפדיה, "אתר הראוי לשימור בזכות חשיבותו המיוחדת למורשת המשותפת לאנושות"). ♦ מיקום: שדרת גראסיה ♦ שנות הקמה: 1875-1877 (ללא כל קשר לגאודי). עוצב מחדש ע"י גאודי בין השנים 1904-1906 ♦ היסטוריה: במקור לא נבנה הבית ע"י גאודי. באליו, בעלי הבית, רצה להרוס את ביתו ולהקימו מחדש, אך ויתר ופנה אל גאודי בכדי שיעצבו מחדש. לאחר מעט שיפוצים לקראת סוף המאה ה-20 והתקנת תאורה בחזית הבית, נפתח חלק מהבניין לציבור. ♦ סגנון עיצוב: מודרניזם קטלוני/מודרניסטה. סגנון זה צמח פחות או יותר לקראת סוף המאה ה-19. המודרניזם הקטלוני מתאפיין בהשראתו מהצומח. ניתן לזהותו בקלות בזכות צורותיו המעוגלות וטבעיות, חומריו הפשוטים וצבעוניותו הרבה. ♦ נקרא "בית העצמות", בעקבות צורותיו המעוגלות. ♦ נקרא "בית הדרקון" מכיוון שגאודי עיצב את גג המבנה בסגנון מודרניסטה, ועיטר אותו באריחים בצבעי ירוק, כחול וצהוב. עליית הגג נבנתה באופן מעוקם, מלאה בקשתות, ובכך הקנה לה מראה דרקוני. קאסה מילה: ![]() ♦ הוכרזה ע"י ארגון אונסק"ו כאתר מורשת עולמי. ♦ מיקום: שדרות גראסיה ♦ שנות הקמה: 1906-1910 ♦ היסטוריה: הקמת הקאסה מילה עוכבה מפאת חילוקי דעות בין גאודי לבין בעל הבית בעניין עיצובו, כמו גם בעקבות חריגות מאישורי הבנייה העירוניים. (לגאודי הייתה נטייה להתעלם מהוראות העיר ולעשות כרצונו) כיום הקאסה מילה, או הלה פדררה, משמשת בחלקה כמוזיאון לתולדות סגנונו האדריכלי של גאודי. חלקה הסגור משמש למגורים. ♦ סגנון עיצוב: מודרניסטה ♦ רעיון המבנה: גאודי עיצב את המבנה כך שיזכיר בצורתו המתעקלת גלים, ובכללי סביבה ימית - מבפנים ומבחוץ. ♦ מאפייני המבנה: אין בבית קווים ישרים. כמו כן, גג הבניין הינו מאפיין מאוד ידוע של הקאסה מילה. הגג מלא פסלים, וביניהם גרמי מדרגות. כל פסל, ברוב גאונותו של גאודי, הוא בעצם ארובה. חלקו הפנימי של הבית מלא עיטורים המחקים גלים, תמנונים, צמחייה ימית וכדומה. ♦ מידע נוסף: הגג מלא-הפסלים שתכנן גאודי נועד להעניק למבנה חזות דתית, מכיוון שהפסלים על הגג יועדו לייצג את מריה הבתולה והמלאכים מיכאל וגבריאל משני צדדיה, אך תכנונו לבסוף לא יצא לפועל. פארק גואל: ![]() ♦ הוכרז ע"י ארגון אונסק"ו כאתר מורשת עולמי. ♦ מיקום: אזור גרסיה. ♦ שנות הקמה: 1900-1914 ♦ היסטוריה: פטרונו של גאודי היה גואל, שעל שמו נקרא הפארק. תכנונו המקורי של גואל היה להקים אזור וילות מרוחק מהעיר שיצפה עליה. גאודי, לבקשתו, תכנן את הכניסה לפארק, שתי וילות לדוגמא ואת הטרסות עליהן תוכננו להבנות יתר הוילות. מכיוון שסגנונו של גאודי היה כה יחודי ומשונה, רבים סירבו להתגורר במבניו, ולכן נמנע ממנו לתכנן את שאר הוילות. לגאודי היו תלמידים ששאבו השראה מסגנונו, אך היו נועזים בצורותיהם הרבה פחות, ולכן הורשה לאחד מתלמידיו לתכנן את אחת הוילות. לבסוף נכשל המיזם כיוון שתוכנן רחוק מהעיר, וננטש. הצמחייה כיסתה את הפארק עד אשר נקנה ע"י רופא (אם אני לא טועה, מדובר ברופא שיניים), ששם לב לפוטנציאל וליופי של הפארק. מאז ועד היום מתוחזק הפארק ע"י עיריית ברצלונה. עד תשע בערב פתוח הפארק לציבור הרחב, ומתשע שייך הפארק באופן בלעדי לבעליו, שמתגורר באחת הוילות. ♦ מאפיינים: הסלמנדה של גאודי הממוקמת באמצע גרם מדרגות בפארק, ממש מסמלת את ברצלונה. בכל חנות או דוכן מזכרות בעיר תוכלו למצוא מגוון סוגי דגמים של הסלמנדרה המפורסמת. כמו כן, בפארק בנה גאודי את הספסל הארוך ביותר בעולם. הספסל, כפי שניתן לראות באחת התמונות שצירפתי, מאוד מפותח. הדבר מאפשר לקבוצות אנשים לשבת יחדיו, כמעט פנים מול פנים, ולשוחח בפרטיות. הספסל בנוי מאבן, אך נבנה באופן אורטופדי המאפשר ישיבה נוחה (באמת. מעולם לא תיארתי לעצמי שספסל מאבן יכול להיות כ"כ נוח). גם כאן מתבטאת גאונותו של גאודי, הפעם בכך שבתחתית הספסל יש מרזבים, המאפשרים לאחר ירידת גשם את מעבר המים, ובכך התייבשות מהירה של הספסל. הרעיון מבטא גם את חשיבתו הירוקה - מתחת לאזור הישיבה של הספסל, נמצא אזור חלול דיי גדול שנועד לאכסון מי הגשם של הפארק (שכזכור, נועד במקור למגורים) במטרה לשמש כמקור מים. שני מאפיינים נוספים של הפארק הם בעצם שני מבניו של גאודי, המכונים לעיתים "הבית של עמי ותמי" מכיוון שמזכירים את בית הממתקים של המכשפה מהסיפור. אחד המבנים נועד למגורי אנשי התחזוקה, והשני לאורחים. כיום המבנה הימני בתמונה משמש כחנות מזכרות. סגרדה פמיליה: ![]() אוקי, ואו על זה יש הרבה מה לחפור. אתמצת עליה (זה ממש תמצות. יש מלא מידע שאפשר לספר עליה) - מי שרוצה שיחפש מידע נוסף פה (ערך של ויקיפדיה באנגלית). ♦ הוכרזה ע"י ארגון אונסק"ו כאתר מורשת עולמי. ♦ שנות הקמה: 1884-1926 - גאודי היה אחראי על בניית הקתדרלה עד מותו. הבנייה לא הסתיימה עד היום, ועיריית ברצלונה ממשיכה בבניה עד היום (הבניה חודשה בשנת 1946 לאחר מחלוקות רבות בעניין, כיוון שגאודי לא השאיר תוכניות בנייה). הבנייה צפויה להסתיים בשנת 2026 - השנה ה-100 למותו של גאודי. ♦ היסטוריה: בשנת 2010 הותקן בקתדרלה עוגב, שאפשר את התחלת השימוש הדתי. לסגרדה פמיליה הגיע האפיפיור בנדיקטוס השישה-עשר לשם הקדשת הכנסייה בטקס גרנדיוזי למדי. בטקס נכחו מלך ומלכת ספרד ומאות בישופים וכמרים. בשנת 2011 פרצה שריפה בכנסייה ליד כלי הקודש. הנזק שנגרם לא היה רב, אך במהלך הזמן הקצר שבערה (קצת פחות משעה), כל כלי הקודש נהרסו. ♦ סגנון עיצוב: מודרניסטה עם השפעה ניכרת מהסגנון הגותי. ♦ רעיון המבנה: גאודי היה דתי מאמין הדוק, והסגרדה פמיליה, שהיוותה את חזון חייו, שיקפה זאת. גאודי תכנן 12 צריחים, שייצגו את 12 שליחיו של ישו. הצריחים מחולקים לשלוש חזיתות, המסמלות את לידתו, מותו ותחייתו של ישו. מתכונן צריח נוסף, גבוה מכולם, שיתנשא במרכז ויסמל את ישו, ומסביבו יוקמו ארבעה צריחים נמוכים יותר שיסמלו את ארבעת בשורותיו של ישו. באזורו של הצריח המרכזי יעמוד צריח גבוה נוסף, שיסמל את מריה. ♦ מאפייני המבנה: היא מאוד גבוהה. אם להביט בברצלונה ממרחק, ניתן בקלות לזהות את הכנסייה. ![]() מותו: בשנת 1926 מת גאודי בעת התבוננות בסגרדה פמיליה. כפי שכבר צויין, את שנות חייו האחרונות הקדיש גאודי לחזון חייו, יצירתו הגדולה ביותר - הקתדרלה האגדית. גאודי נדרס ע"י רכבת קלה בעת התבוננות על תוכניות בנייתה של הקתדרלה ועליה. מוות טראגי, אבל האמת שיש יופי בכך שמת בעת התבוננות ביצירת חייו. עובדות נוספות: ♦ במהלך חייו רבים פקפקו ביכולותיו ובגאונותו של גאודי, ומעטים העריכו אותו. סגרדה פמיליה, שנחשבת ליצירת אומנות עוצרת נשימה, תוארה בפי חלק מהאמנים של אותה התקופה כהבניין הכי מכוער בעולם. בלשון המעטה. ♦ באופן אבסורדי, למרות חוסר ההערכה למבניו, אחד מהם, קאסה קאלווט, זכה בתואר "בניין השנה" O.o ♦ הוא היה צמחוני. ♦ גאודי היה, בלאומיותו ובעקרונותיו, קטלאני, ונעצר למשך זמן קצר מאוד בשנת 1924 כיוון שסרב לדבר עם שוטר בספרדית. (לקטלניה שפה משלה) ♦ גאודי היה מאוד "ירוק" - הוא נהג לעשות שימוש חוזר באריחים בכדי לקשט את יצירותיו, כדוגמאת פארק גואל. ♦ גאודי לא אהב נעליים חדשות (XD). לפני שהיה נועל אותן, היה מביא אותן לאחיו כדי שיסתובב איתן לפניו. ♦ כשסיים גאודי את לימודיו בבית הספר לאדריכלות, הכריז הפרופסור כי אינו יודע אם הוא עומד בנוכחותו של משוגע או גאון. ♦ גאודי לעולם לא נישא. מסיבה דיי טראגית ועצובה. לפי מה שסופר לי בזמן ביקורי בברצלונה, לפני שעזב ללמוד אדריכלות היה מאורס (או כמעט מאורס?) לנערה שאהב. השניים תכננו שתצטרף אליו לאחר שיסיים את לימודיו ויתבסס בברצלונה. במהלך לימודיו החליפו ביניהם מכתבים. במכתב האחרון שזכה לקבל ממנה גילה שהיא מאורסת לאדם אחר. הגילוי שבר את ליבו והוא החליט להתנזר מנשים לנצח, ולהתאחד עם אהבתו היחידה - אדריכלות. ♦ לאחר מותו, מצאו שרטוטים של מלון גורד שחקים שתכנן לבנות בניו-יורק. לאחר קריסת מגדלי התאומים שימשו התוכניות הללו כבסיס לבניין שהוצע במקומם. קישורים: ♦ ערך על אנטוני גאודי בויקיפדיה (באנגלית) ♦ מעין מדריך לתייר בברצלונה, הכולל הסבר על חלק מיצירותיו הידועות בשטחי העיר (באנגלית) ♦ על אנטוני גאודי ויצירותיו (באנגלית) אממ בעיקרון אני פחות תומכת בשאלות מנחות ויותר בדיון פתוח שיתפתח מעצמו, אבל למי שבכל אופן מעדיף - ♦ האם אי-פעם ביקרתם בברצלונה? אם כן, האם זכיתם לראות את מבניו הידועים של גאודי? (כמובן שיש מבנים נוספים מלבד אלה שציינתי, כדוגמאת ארמון גואל) ♦ מה דעתכם על סגנונו הייחודי של גאודי? ♦ האם יש מידע שברצונכם להוסיף לגביו או לגבי יצירותיו? ♦ הערות? ![]() וול, אז כמו שהבנתם - אני ממש אוהבת את גאודי. אני סוגדת לו ברמות. אני מודה שלפני שטסנו לברצלונה נורא זלזלתי בו - בלי בכלל לדעת מיהו. הוריי סיפרו לי בהתלהבות על בניינים של איזה אדריכל קטלוני, וכל מה שהעסיק אותי היה שבמקום לטוס ללונדון אני טסה לראות בניינים מעפנים בברצלונה. כמובן שאחרי שהגענו במהרה הבנתי כמה סתומה הייתי. אין אמן שהשפיע עלי יותר מגאודי. הסגנון שלו, האומץ והנועזות שבצורות ובצבעים הרהיבו אותי וגרמו לי להתאהב בו. בזכותו אני מאוהבת באומנות ובאדריכלות. אפשר לומר שהוא שינה את חיי - אחרי הביקור בברצלונה אני מסתכלת על אומנות מזווית ראייה שונה לגמרי, אני מעריכה בניינים הרבה יותר, מתעניינת באומנות יותר ובכלל - הוא קירב אותי ברמה שאני לא מסוגלת לתאר לכל התחום הזה. הוא השפיע גם על נקודת מבטי על העולם. טוב, אין מצב שאני מצליחה לתאר כמה אני מעריכה את הבנאדם הגאון הזה. פשוט לא. אז.. אמ.. תהנוD: * סלחו לי אם היו שגיאות ניסוח וכאלה. פשוט אחרי שסיימתי אני מודה שממש לא היה לי כוח לעבור על הכל שוב XD אם תמצאו טעויות - אשמח אם תעירו. -------------------- איימי 3> אליסה (דנה) ♦ 17 ♦ מסדר מרלין לשעבר ♦ מ. או"צ ♦ צוות תוכן ♦ בטא ♦ גלריית חתימות ![]() מנהלת טלוויזיה וקולנוע, גרפיקה וסרטים ופרופסורית המכ"ה לשעבר So many dreams were broken and so much was sacrificed Was it worth the ones we loved and had to leave behind ?So many years have passed, who are the noble and the wise ?Will all our sins be justified Within Temptation ~ Hand of sorrow --------- הארי פוטר - Hportal.co.il |
|
|
פורסם ב: Feb 14 2013, 18:17 PM
|
||
![]() Life's Too Short To Even Care At All ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
"עדיין" ולא "עדין" ^^
ואו, שאפו על האשכול, ההשקעה בו ניכרת. את האמת, עד עכשיו, לא שמעתי מי גאודי בכלל ובזכות זה יש לי ידע נוסף ^^ עתי הוא אדם עם סגנון ייחודי וממש טוב, אני לא "סוגד" לו כי הוא ל מה"תחום" שאני הכי אוהב, אך כמובן שהוא הפתיע אותו. אני אשמח אם לא תהרגי אותי על זה שאני אסכם את כל ההודעה שלי על מילה אחת: "וואווו" כ-ל ה-כ-ב-ו-ד! -------------------- נבו ![]() מייסד "הפקפקן" • ראש בית רייבנקלו לשעבר מנהל פורום מטומ"מ לשעבר • הנהלת הפורומים לשעבר • אחראי תוכן לשעבר --------- הארי פוטר - Hportal.co.il |
|
|
פורסם ב: Feb 14 2013, 18:32 PM
|
||
![]() Design Your Universe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
אופסי, תוקן. וטנקהDD:
גם אם לא לסגוד לו (אני מודה שקצת הגזמתי, אבל אני מאודמאוד מעריכה אותו. מעבר למה שאני יכולה לתאר), לגמרי אפשר להבין למה הוא נחשב לגאון ולאדם כה מוערך בתחום האדריכלות, ובאומנות בכלל. כשנכנסים ללה פדררה, כמו שכתבתי - זה סוגשל מוזיאון. ממש רואים תכנונים שהוא בנה - יש דגמים וכל מיני דברים מגניבים ברמות *-* -------------------- איימי 3> אליסה (דנה) ♦ 17 ♦ מסדר מרלין לשעבר ♦ מ. או"צ ♦ צוות תוכן ♦ בטא ♦ גלריית חתימות ![]() מנהלת טלוויזיה וקולנוע, גרפיקה וסרטים ופרופסורית המכ"ה לשעבר So many dreams were broken and so much was sacrificed Was it worth the ones we loved and had to leave behind ?So many years have passed, who are the noble and the wise ?Will all our sins be justified Within Temptation ~ Hand of sorrow --------- הארי פוטר - Hportal.co.il |
|
|
![]() |
|
ניקוד הבתים · תיעוד עריכת הנקודות · חדר הגביעים | |||||||
גריפינדור | הפלפאף | רייבנקלו | סלית'רין | ||||
|
|||||||
|
![]() |
קיצורי דרך מיוחדים: הארי פוטר | אודותינו | צור קשר | הפורומים | HPlanet - הסיור הווירטואלי | פאנפיקים | האנציקלופדיה האנציקלופדיה: אלבוס דמבלדור | לונה לאבגוד | היער האסור | משרד הקסמים | חדר הנחיצות | גילדרוי לוקהרט | קווידיץ' | דראקו מאלפוי | אוכלי המוות | מצנפת המיון | סוורוס סנייפ | סדריק דיגורי | הוגסמיד | סמטת דיאגון | פוטרמור | הקרב על הוגוורטס עוצב על-ידי Design by JBStyle © כל הזכויות שמורות ל-All rights reserved to HPortal 2007-2025 |